Annan vraagt om extra 2.500 blauwhelmen voor Congo

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, heeft donderdag de Veiligheidsraad verzocht om een tijdelijke versterking van de 16.700 man sterke vredesmacht in Congo. De VN willen voor de periode van de verkiezingen 2.500 extra militairen en 900 extra politie-instructeurs.

AP Ned

Het was de verwachting dat de Congolese overgangsregering omstreeks 30 juni verkiezingen zou houden als onderdeel van het vredesproces dat een einde maakte aan de vijf jaar durende burgeroorlog. De regering heeft echter nog geen kieswet aangenomen en geen datum geprikt. De minister van buitenlandse zaken zei vorige maand dat de presidentsverkiezingen vermoedelijk worden opgeschort tot volgend jaar.

Een VN-commissie die onderzoek deed naar de voorbereidingen van de verkiezingen, bracht in april een aantal problemen in kaart, zoals voortdurende strijd in het oosten van Congo. Ook wordt gevreesd dat in dichtbevolkte gebieden zoals Kinshasa en Lubumbashi grote politieke partijen op ondemocratische wijze kleinere partijen zullen overheersen.

Annan erkende dat het vanwege de omvang van Congo onmogelijk is overal VN-troepen te stationeren. Hij zei niettemin te hopen dat het mogelijk zal zijn met de geplande versterking "binnen redelijke tijd" verkiezingen te houden.