Amnesty dringt aan op openstelling Guantanamo Bay

"De VS moeten hun detentiecentra in Guantanamo Bay en elders openstellen voor mensenrechteninspecteurs als ze beschuldigingen over mishandeling en vernedering willen ontzenuwen."

AP Ned

Het hoofd van Amnesty International, Irene Khan, heeft dit donderdag in Tokyo gezegd.

Amnesty publiceerde vorige week een rapport waarin wordt aangedrongen op de sluiting van het centrum in Guantanamo Bay. In het kamp worden ongeveer 540 mannen vastgehouden die worden verdacht van banden met de Afghaanse Taliban of het internationale terreurnetwerk Al-Qaida.

Amnesty vergelijkt het kamp met de kampen in de Goelag, in de voormalige Sovjet-Unie, een omschrijving die de Amerikaanse president George Bush in het verkeerde keelgat schoot. Bush noemde de vergelijking "absurd", maar Khan zei dat de woordkeuze was ingegeven door de wens de krachtige boodschap uit te sturen dat het kamp "de mensenrechten op dramatische wijze ondermijnt". Zij zei dat het antwoord van Amnesty aan Bush heel eenvoudig luidt: "Stel de detentiecentra open, sta ons en anderen toe ze te bezoeken."

Khan, die een vijfdaags bezoek aan Japan brengt, oefende verder kritiek uit op de doodstraf in Japan. Japan en de Verenigde Staten zijn de enige hooggeïndustraliseerde landen die deze straf nog toepassen.