Doden bij bomaanslagen in Irak

Drie zelfmoordaanslagen met autobommen en twee aanslagen met bommotorfietsen hebben donderdag in Irak aan zeker 25 mensen het leven gekost, onder wie de vice-voorzitter van een provincieraad en een lijfwacht van de Iraakse vice-premier Roj Norri Shawees.

AP Ned

Negen Iraakse burgers vonden donderdag in een drukbezochte bazaar in een wijk in het noordwesten van Bagdad de dood toen gewapende mannen in drie auto's lukraak op voorbijgangers en klanten in winkels schoten. Een mortieraanval in een zuidelijke wijk van Bagdad kostte woensdagavond het leven aan een 12-jarig meisje, haar twee jaar jongere broer en hun 8-jarige nichtje.

De meeste doden, zeker twaalf, vielen donderdag bij een autobomaanslag op een restaurant in het Noord-Iraakse Tuz Khormato, waar lijfwachten van Shawees, een Koerd, zaten te eten. Zeker veertig mensen, onder wie zes van Shawees' lijfwachten, raakten gewond en het restaurant werd vrijwel volledig verwoest. Shawees zelf was niet aanwezig. Volgens de politie heeft de dader de lijfwachten uit Bagdad gevolgd. In het bijna negentig kilometer noordelijker gelegen Kirkuk vielen bij een aanslag met een autobom drie doden en zeker tien gewonden, allen voorbijgangers.

Bij een aanslag met twee met bommen volgepakte motorfietsen kwamen in het noordelijke Mosul vijf mensen om het leven. De motorfietsen explodeerden voor de deur van een koffiehuis waar veel politieagenten komen. Onder de vijf doden was één politieman.

Bij een autobomaanslag in Baqouba, zestig kilometer ten noordoosten van Bagdad, kwamen de vice-voorzitter van de provincieraad van Diyala en drie van zijn lijfwachten om. De geparkeerde bomauto ontplofte toen de politicus, Hussein Alwan al-Tamimi, met zijn konvooi langsreed.

Bij een controlepost in Latifiyah, ten zuiden van Bagdad, schoten Iraakse soldaten dinsdag per abuis een soennitische geestelijke dood, zo maakte de politie donderdag bekend. De soldaten namen de geestelijke, Imad al-Hayali, onder vuur omdat ze dachten dat hij de controlepost wilde rammen met zijn auto, aldus de politie. Een Amerikaanse soldaat kwam woensdag bij Ramadi om het leven bij een bomaanslag, aldus het Amerikaanse leger.