Ouders 4 slachtoffers Fourniret akkoord met proces in Frankrijk

De families van vier slachtoffers van de Franse seriemoordenaar Michel Fourniret en zijn echtgenote Monique Olivier hebben toegestemd om het proces van het echtpaar Fourniret in Frankrijk te laten plaatsvinden.

Belga

Dat hebben ze donderdag aangekondigd op een persconferentie in Charleville-Mézières (Frankrijk). Ze eisen dat de dossiers snel samengevoegd zouden worden, dat het koppel naar Frankrijk wordt overgebracht en dat het proces "ten laatste in juni 2006" start.

Jean-Maurice Arnould, de advocaat van de familie van Elisabeth Brichet, was voor de gelegenheid omringd door de advocaten van de families van Céline Saison, Manyana Thumpong en Fabienne Leroy, drie andere slachtoffers van Michel Fourniret en Monique Olivier.

De advocaat herinnerde er aan dat Marie-Noëlle Bouzet, de moeder van Elisabeth Brichet die in 1989 in Saint-Servais werd ontvoerd, terughoudend stond tegenover het idee om deel te nemen aan een proces dat zich daarenboven in Frankrijk zou afspelen. "De vraag was of mevrouw Bouzet zou willen aanwezig zijn op een proces", stelde de advocaat, die daarmee de vergelijking maakte met het geval van de ouders van Julie en Mélissa op het proces-Dutroux. "Ze stond daarenboven terughoudend tegenover Frankrijk, omdat dat land schijnbaar verantwoordelijkheden draagt met betrekking tot de verdwijning van Elisabeth".

De voordelen om één enkel dossier op te maken ten laste van het echtpaar Fourniret hebben Bouzet uiteindelijk overtuigd om van mening te veranderen, voegde hij er aan toe.

Arnould beklemtoonde ook nog dat de moeder van Elisabeth Brichet vindt dat de strafwet zowel in België als in Frankrijk ongeschikt is voor seriemoordenaars, omdat de straffen daarvoor bijna identiek zijn aan de straffen voor occasionele moordenaars of doders. "Mijn cliënte zou graag zien dat er cumulatieve straffen gegeven worden, en dat is te begrijpen van een moeder die zoveel jaren geleden heeft", aldus Arnould.

De advocaten die samengekomen zijn in Charleville-Mézimères hebben gepleit voor een snelle samenvoeging van de dossiers. Die zitten momenteel nog verspreid tussen de parketten van Dinant, Namen en Charleville. "Er zijn daarenboven nog onderzoeken aan de gang door de gerechtelijke politie van Versailles en in Yonne", stelde mr. Gérard Chemla, die samen met mr. Vincent Durtette de belangen verdedigt van de families van Céline Saison en Manyana Thumpong.

Chemla verheugde zich over het feit dat de families van de slachtoffers kozen om één enkel proces te laten plaatsvinden in Charleville-Mézières, "in de Ardennen, het centrum van de activiteiten van Fourniret". "Nu moet het echtpaar Fourniret zo snel mogelijk naar Frankrijk komen", voegde hij er aan toe.

"Als er een politieke wil bestaat, zou het proces begin 2006 kunnen beginnen. Er is ons aangekondigd dat het proces misschien in juni 2006 zal beginnen, en dat mag niet later worden", beklemtoonde de advocaat.