Kitesurfers moeten vuurpijlen dragen op zee

Kitesurfers moeten van federaal minister voor Mobiliteit Renaat Landuyt (sp.a) vuurpijlen meenemen op zee. Ze mogen ook niet langer in zee gaan bij meer dan windkracht zeven en tussen zonsondergang en zonsopgang.

Belga

Verder varen dan een halve zeemijl buiten de laagwaterlijn wordt eveneens verboden. Kitesurfen was de enige sport die nog niet in de regels was opgenomen. In het najaar volgt een modernisering van alle regels voor recreanten op zee.

Kitesurfen is een surfsport waarbij de surfers op een plank wordt voortgestuwd door een grote vlieger aan lange touwtjes. "De kitesurfers waren nog de enigen die zich op zee mochten begeven zonder regels", zegt Landuyt aan Belga. "Nu zijn ze opgenomen in het algemene reglement. De voorstellen zullen nu aan de gewesten worden voorgelegd. Het is mijn taak om de algemene voorwaarden vast te leggen. De zones waar de verschillende watersporten kunnen worden beoefend, is een bevoegdheid van de gewesten."

De minister wil alle regels voor recreanten op zee herbekijken in overleg met de kustburgemeesters. "De modernisering moet er komen omdat de basisregels teruggaan tot de jaren '60. Er werd daarbij geen rekening met onder meer jetski's, jetscooters, motorboten, enz... Bij de modernisering zal de veiligheid prioritair zijn, maar er zal ook rekening gehouden worden met moderne technieken."

Eind dit jaar is er een herschikking van de bevoegdheden bij de sp.a door het vertrek van Steve Stevaert. Bruggeling Renaat Landuyt hoopt dan alvast de bevoegdheid "Noordzee" van Oostendenaar Johan Vande Lanotte te erven. "Vande Lanotte zegt dat dat Oostende aan de zee ligt en Brugge niet", zegt Landuyt. "Ik zeg dat Oostende aan de zee ligt en Brugge tot aan de zee reikt."