leerkracht en badmeester veroordeeld voor verdrinking leerling

Een leerkracht lichamelijke opvoeding en een badmeester van het gemeentelijk zwembad van Ciney zijn donderdag door de correctionele rechtbank van Dinant veroordeeld tot drie maanden cel met uitstel voor de verdrinkingsdood van een leerling.

Belga

De rechtbank oordeelde de twee schuldig aan het onvrijwillig veroorzaken van de dood van een tienjarig kind "bij gebrek aan voorzichtigheid of voorzorg". Op 14 december 2001 werd de jongen van tien, die met zijn klas zwemles had, bewusteloos aangetroffen op de bodem van het gemeentelijk zwembad van Ciney. Hij overleed 's anderendaags in het ziekenhuis. De leerkracht en de badmeester hadden hun aandacht laten verslappen toen de jongen onder water verdween.

"Het gaat om een lichte fout maar toch voldoende om hun gezamenlijke verantwoordelijkheid in te roepen, aangezien het overlijden van het slachtoffer het ontegensprekelijke gevolg was van het feit dat de jongen te lang in het water is gebleven (vermoedelijk tussen 5 en 8 minuten). Een onmiddellijke reactie had de jongen nog kunnen redden", stelden de rechters in hun beraad.

Ook de Franse gemeenschap en de gemeente Ciney werden veroordeeld. De eerste is namelijk op burgerlijk vlak verantwoordelijk voor de leerkracht lichamelijke opvoeding en de tweede voor de badmeester, die bij hen in dienst zijn. De Franse gemeenschap en de gemeente Ciney moeten de gerechtskosten en de morele schadevergoeding (meer dan 20.000 euro) voor de familie van het slachtoffer betalen.