Beenderen Sint-Rombout hoogstwaarschijnlijk authentiek

De beenderen in het reliekschrijn van de heilige Sint-Rombout in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen zijn hoogstwaarschijnlijk authentiek. Dat blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Belga

Op 6 december 2004 werd het reliekschrijn van de heilige Sint-Rombout, de patroonheilige van Mechelen, geopend om de beenderen opnieuw te onderzoeken met het nieuwe radiokoolstof-onderzoek. Dat bracht een iets oudere sterfdatum aan het licht, namelijk tussen 580-655 na Christus in plaats van de in 1975 vastgestelde periode: 620-690 na Christus. Het zou dus om een heilige uit de Merovingische periode gaan.

Dat het gedateerde skelet ouder is dan verwacht, betekent niet dat de relieken niet van Sint-Rombout kunnen zijn. Deze vroege datering maakt de authenticiteit van de beenderen integendeel erg waarschijnlijk, zegt de Mechelse dienst archeologie donderdag.

Volgens de overlevering was Sint-Rombout afkomstig van de Britse eilanden en kwam hij in 745 in Mechelen aan. Hij zou er gestorven zijn in 775. Een sterfdatum tussen 580 en 655 spreekt dan wel de overlevering tegen, toch stemt de nieuwe datering beter overeen met enkele literaire bronnen. Indien Sint-Rombout in 775 gestorven zou zijn, zou zijn naam wel erg snel, amper 25 jaar na zijn dood, verspreid zijn tot in het buitenland. Een vroegere sterfdatum maakt deze verspreiding veel waarschijnlijker.

Het onderzoek naar de beenderen van de heilige Rumoldus kadert in een onderzoeksprogramma van een groep wetenschappers van het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium en het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed.