12 maanden met uitstel voor smokkelende stewardessen

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft donderdag twee stewardessen veroordeeld tot 12 maanden cel met uitstel voor hun aandeel in een witwasoperatie. De Amerikaanse organisator Samuel N. werd bij verstek veroordeeld tot 30 maanden cel. Een gepensioneerde agent uit New York, die nauw met N. samenwerkte, kreeg bij verstek 8 maanden cel.

Belga

Samuel N. wilde zijn crimineel geld witwassen en schakelde daarvoor twee stewardessen in van het inmiddels failliete Sabena. Sabah A. (Aidan) en Claudia B. (Binder) konden het geld immers van de Verenigde Staten naar België smokkelen zonder daarbij langs de veiligheidsdiensten te moeten passeren.

Tussen september 2000 en februari 2001 vonden er verschillende transporten plaats. Het ging vaak om zendingen tot 400.000 dollar, in briefjes van 100. Georges M, een gepensioneerde agent uit New York, overhandigde soms het zwarte geld aan de stewardessen. Hij begeleidde Claudia B. ook bij één geldtransport en werkte nauw samen met Samuel N.

De advocaten van de stewardessen hadden gepleit dat de Amerikaan hen verleid had. Ze waren verblind door de liefde toen ze het geld voor hem gesmokkeld hadden. Pas toen het gerecht zijn louche praktijken ontdekte en iedereen in de cel belandde, beseften de twee dat hij hen al de hele tijd had bedrogen. Hij bleek op de koop toe ook nog eens getrouwd te zijn en vader van vier kinderen.

Samuel N. is inmiddels uitgeleverd aan de Amerikaanse autoriteiten en is daar veroordeeld tot vijftien jaar cel. Hier kreeg de man 30 maanden effectief. De rechtbank verklaarde het witgewassen geld - een slordige 1,2 miljoen euro - verbeurd. De Saab en de BMW die hij aan zijn twee vriendinnen cadeau deed, is hij ook kwijt.

De rechtbank verklaarde ook het illegale vermogensvoordeel van Georges M. verbeurd, zo'n 108.000 euro. In het geval van Sabah A. en Claudia B. bedroegen de verbeurdverklaringen respectievelijk 745.000 euro en 152.000 euro, maar die zijn net zoals hun celstraffen met uitstel.