Antwerps gerecht doekt zwendel met telefoonkaarten op

Het Antwerpse gerecht is een gigantische zwendel met telefoonkaarten op het spoor waarbij de fiscus voor tientallen miljoenen werd opgelicht.

Belga

Drie verdachten zitten sinds begin mei in de cel. Dominique Reyniers van het Antwerpse parket heeft het nieuws donderdag bevestigd.

Het onderzoek naar de zwendel werd begin april opgestart. Een 59-jarige vader en zijn 29-jarige zoon uit Wilrijk kochten met hun bvba M en S Trading sinds vier jaar grote ladingen prepaid telefoon- en gsmkaarten op bij een Belgische groothandelaar. De goederen werden echter gefactureerd aan vennootschappen die enkel op papier bestonden. Volgens het parket verkochten de verdachten de telefoonkaarten vervolgens gewoon in het zwart door aan Belgische nachtwinkels, belwinkels en krantenwinkels.

De speurders troffen bij vader en zoon voor 60 à 70 miljoen euro aan valse facturen aan. De werkelijke omzet bedraagt wellicht het dubbele, aangezien de facturen slechts een gedeelte van de reële handel vertegenwoordigen.

Tijdens het onderzoek dook ook een 31-jarige man uit Antwerpen op die zich met dezelfde praktijken bezighield als de andere twee verdachten. Hij maakte af en toe zelfs gebruik van dezelfde schermvennootschappen. Bij hem werden voor 40 à 50 miljoen aan valse facturen aangetroffen.