Villanella droomt luidop van vaste stek in ‘Studio’

Het Antwerpse jongerenkunstencentrum Villanella hoopt vanaf 2008 zijn intrek te kunnen nemen in de gebouwen van Studio Herman Teirlinck. Tijdens de komende Zomer van Antwerpen plant het er al een eerste ontdekkingsparcours.

jforier

Met evenementen als Hotel Ideal - rond de Carnotstraat en in de Berchemse Statiestraat - deed Villanella al heel wat ervaring op met projecten op locatie. Toch droomt artistiek leider Marc Verstappen luidop van een ‘anker’ in de stad. Het pand van Studio Herman Teirlinck, momenteel in handen van Hogeschool Antwerpen, lijkt een geschikte optie. Wanneer de studenten van de kleinkunstafdeling in 2008 uitwijken naar deSingel, wordt het gebouw vermoedelijk verkocht.

”Zou het niet mooi zijn, als de gebouwen hun culturele functie zouden kunnen behouden”, vraagt Verstappen zich luidop af. ”Een pand met een dergelijke rijke geschiedenis mag toch niet door een kledinggigant of een fastfoodwinkel worden ingepalmd”, gooit hij een lijntje uit naar de stad en mogelijke medefinanciers.

”Na tien jaar screenen van jong talent, met projecten als De Kunstbende of De Nachten, droomt Villanella er nu van jongeren op een vaste plek te kunnen begeleiden.” ”Wij willen geen tweede Monty of Paleis worden”, vult medewerker Roel Verniers aan. ”Denk veeleer aan een vaste stek waar jonge gasten zich kunnen ontplooien in muziek-, podium- of andere kunsten. In het huidige circuit vallen jongeren tussen pakweg 13 en 17 jaar nog te vaak uit de boot. In de Studio zouden ze straks permanent terechtkunnen.”

Toch wil Villanella ook in de toekomst blijven vasthouden aan zijn zwerversbestaan. Zo zijn er concrete plannen om samen te werken met het Genks cultuurcentrum. ”We willen uitpluizen in hoeverre de stedelijke context van Genk verschilt van die van Antwerpen”, zegt Verstappen.

”Genk heeft het oudste inburgeringsproject van Vlaanderen, en dat is heel posief verlopen. Zou het niet boeiend zijn om jongeren van bij ons daar op te wijzen?”