Neprots in Zoo dondert naar beneden

Nadarhekken ‘sieren’ momenteel de panoramische brug in de Antwerpse Zoo. Nadat vorige week een deel van de rotsformatie van de brug naar beneden is gedonderd, wil de Zoo geen risico nemen. Het ging om een enorm stuk van twee meter lang, maar gelukkig raakte niemand gewond.

jforier

”Het ging om een stuk kunstmatige rots”, vertelt parkmanager Peter Van den Eijnde. ”Dat zijn holle structuren met betonijzers erin die tot neprots worden omgetoverd. Die brug over het Groot Perk werd gebouwd in 1910 en is eigenlijk aan herstelling toe. Dat weten we, vandaar dat we ook geregeld de stabiliteit van de rotsen controleren. De brug zelf is intussen al hersteld, aan de rest van de rotsen zijn we in fasen bezig.”

Toch had niemand verwacht dat de rotsen zelf los konden komen. ”Tuurlijk niet! We nemen regelmatig staaltjes van de rotsen om na te gaan in welke staat ze zijn. Blijkbaar is er eentje tussen de mazen van het net geglipt en bleek net die in zeer slechte staat te zijn”, zegt de parkmanager.

”Nu nemen we absoluut geen risico meer en hebben we alle rotsen die boven wandelpaden hangen, preventief verwijderd. Ingenieurs zullen bekijken hoe we best te werk gaan om de rotsen snel te herstellen.”

Het grote blok, van zo’n twee meter lang en een meter breed, viel naar beneden, op het moment dat een jong koppel een foto wou nemen van op de brug. Op het wandelpad passeerde gelukkig niemand. ”Het koppel werd opgevangen in onze EHBO-post, maar kwam er gelukkig alleen met de schrik van af. De twee konden hun bezoek aan de Zoo even later gewoon verderzetten”, aldus nog Van den Eijnden.