Lammekensraamveld nog altijd ‘vergeten stukje Antwerpen’

Een pizza bestellen, een bos bloemen ontvangen of gewoon post in de brievenbus krijgen. Voor veel mensen is dat de normaalste zaak van de wereld. Maar de bewoners van het Lammekensraamveld hebben het juist daar soms behoorlijk moeilijk mee. ”Bijna niemand kent deze straat.”

jforier

Toen Anne Roggen (37) vijf jaar geleden in de straat kwam wonen, hingen er nog geen straatnaambordjes. ”Deze straat is er pas in 1999 gekomen, dus destijds was het helemáál lastig om een en ander aan de mensen uit te leggen”, vertelt ze. ”Maar blijkbaar is het nog altijd een onbekende straat. Een klant van mij stond al eens in de Lammekensstraat in Borgerhout, een naam die er natuurlijk sterk op lijkt.”

Ook met de post zijn er wel eens problemen. ”Ik werd gebeld waarom ik niet op een belangrijke vergadering was. Er was een uitnodiging verstuurd, maar die is nooit aangekomen.” Een buurman heeft dezelfde ervaring. ”Een document van de bank is hier nooit in de bus gevallen en blijkbaar worden sommige poststukken gewoon ‘retour afzender’ gestuurd.” Ann Antoine (50) had problemen met de pakjesdienst van UPS. ”De straat staat blijkbaar niet in het GPS-systeem dat in veel auto’s zit. En hij staat ook niet op alle kaarten. Bovendien ben je altijd lang bezig als je de straat moet spellen aan de telefoon.” Karen De Ryck (20) had dan weer problemen met het bestellen van pizza’s.

”Tegen de tijd dat ze op de goede plaats zijn, heb je al geen honger meer.” Karen en haar ouders hebben nog eens gepolst of de straat geen andere naam kon krijgen. ”Maar dat lukte niet meer, helaas.” Volgens Fred Lens van De Post zouden er weinig problemen mogen zijn, tenminste als de afzender de postcode en het adres correct vermeldt. ”Maar er kunnen in de haast wel eens fouten gebeuren, zeker als het handschrift niet helemaal duidelijk is.” Inge Schoups, die als lid van de straatnamencommissie heeft meebeslist over de naam, vindt het vervelend dat er verwarring is rond de naam.

”We dachten dat Lammekensstraat en Lammekensraamveld wel voldoende van elkaar zouden verschillen. Als dat niet zo is, is dat spijtig. Maar er is ook nog een andere reden waarom weinig mensen de straat kennen. Winkels of andere voorzieningen zijn er niet. Het is en blijft een klein straatje.”