Tabak schaadt mondhygiëne: gids wijst op risico's

Het gebruik van tabak is verantwoordelijk voor verschillende mond- en tandaandoeningen. Om die reden publiceren de Internationale Tandartsenfederatie (FDI) en de Wereldgezondheidsorganisatie naar aanleiding van de Mondiale Dag zonder Tabak dinsdag, een gids die bestemd is voor tandartsen.

Belga

In de gids wordt de schade die tabak aanricht aan mond en tanden uit de doeken gedaan. De schade blijkt minder onschuldig dan een louter verkleuren van de tanden: ook het risico op kanker van de mondholte neemt toe, net als aangeboren afwijkingen bij kinderen van wie de moeder rookte, zoals een gespleten gehemelte. Daarnaast vermindert tabak ook het immuunsysteem bij een orale infectie en vertraagt roken het genezingsproces bij wondjes of ingrepen in de mond.

Volgens de initiatiefnemers van de Gids zijn tandartsen de aangewezen personen in de preventie tegen tabak. Zij worden rechtstreeks geconfronteerd met de gevolgen van roken, en kunnen hun patiënten wijzen op de risico's. Met de Gids hopen de initiatiefnemers de relatie tussen roken en mondaandoeningen ook beter bekend te maken.

De Gids voor Tandartsen en Tandartsverenigingen is beschikbaar op de website van de FDI en van de Wereldgezondheidsorganisatie (

en

).

Nu in het nieuws