Operatie Peruaanse 'zeemeermin' is een succes

Chirurgen in een ziekenhuis in de Peruaanse hoofdstad Lima zijn er woensdag in geslaagd de benen van een dertien maanden oud meisje dat werd geboren met het zogenoemde meerminsyndroom van elkaar te scheiden.

AP Ned

De operatie, die 4,5 uur duurde, verliep zo voorspoedig dat de elf chirurgen de benen van het meisje volledig van elkaar scheidden, in plaats van vanaf de hielen tot onder de knieën, zoals de bedoeling was. De artsen spraken van een groot succes.

Verwacht was dat een belangrijke ader die dwars door beide benen van het meisje liep de grootste problemen zou opleveren bij de operatie. De artsen dachten dat ze een bypass zouden moeten uitvoeren, maar dat bleek niet nodig.

Volgens een van de artsen, Luis Rubio, zijn er momenteel in de hele wereld slechts drie kinderen met het meerminsyndroom, of sirenomelia, waarmee één op de 70.000 baby's geboren zou worden. Het Peruaanse meisje, Milagros Cerron, heeft sinds haar geboorte veelvuldig te kampen gehad met urineweginfecties. Als gevolg van haar afwijking heeft ze slechts één opening voor haar plasbuis, genitaliën en anus. Ook heeft ze een misvormde linker- en een slecht ontwikkelde rechternier. Het meisje weegt ruim zes kilo en is 63,5 centimeter lang. Dat zijn ongeveer het gewicht en de lengte van een kind van zes maanden. Op sociaal en intellectueel gebied ontwikkelt ze zich volgens de artsen opmerkelijk goed.

Milagros' ouders, de 20-jarige Sara Arauco en de 24-jarige Ricardo Cerron, volgden de operatie van hun dochter in het ziekenhuis rechtstreeks via de televisie. Het meisje zal de komende vijftien jaar nog talloze operaties moeten ondergaan voor het herstel van haar misvormde ingewanden.