Ex-FBI-agent beweert 'Deep Throat' te zijn

Ruim dertig jaar na het aftreden van de Amerikaanse president Richard Nixon is eindelijk het geheim onthuld wie de grote onbekende was die de informatie over de betrokkenheid van het Witte Huis bij de Watergate-affaire heeft doorgespeeld aan The Washington Post.

AP Ned

De nu 91-jarige W. Mark Felt, die toentertijd de op een na hoogste post binnen de FBI bezette, gaf zelf tegenover het blad Vanity Fair toe dat hij de bron was die onder de naam 'Deep Throat' geschiedenis maakte.

"Ik ben de vent die ze Deep Throat noemden", zei Felt tegen de schrijver van het artikel in Vanity Fair, de advocaat John O'Connor. De Washington Post bevestigde het verhaal. "De nr. 2 van de FBI, dat was een zeer goede bron", zei Ben Bradlee, voormalig redacteur bij de krant.

De familie van Felt bevestigde het verhaal dinsdag. Omdat hij na een beroerte in een broze geestelijke en fysieke gezondheidstoestand verkeert vroeg de familie de media zijn privacy te respecteren. In een verklaring noemen zij Felt een Amerikaanse held, die veel geriskeerd heeft om het land voor een groot onrecht te behoeden.

De voormalige Washington Post-verslaggevers Bob Woodward en Carl Bernstein, die het Watergate-schandaal aan het begin van de jaren '70 aan het rollen brachten, hadden indertijd plechtig beloofd dat zij hun bron pas zouden noemen als hij niet meer zou leven. Felt is meermalen als mogelijke bron van Woodward en Bernstein genoemd. Zelf heeft hij nog in 1999 ontkend dat hij Deep Throat was. Ook tegenover zijn familie hield hij zijn geheim lang voor zich. Pas in 2002 lichtte hij hen in. Deep Throat was de titel van een beruchte pornofilm uit de jaren '70.

Vanwege de Watergate-affaire trad Nixon in 1974 als eerste president in de Amerikaanse geschiedenis af. Hij voorkwam daarmee dat hij door het Congres uit zijn ambt zou worden gezet. Aanleiding tot het schandaal was een inbraak in het verkiezingshoofdkwartier van de Democratische Partij in juni 1972 in het Watergate-gebouw in Washington. Nixon zou opdracht hebben gegeven de zaak in de doofpot te stoppen. Wat precies de rol van de president was geweest is nooit helemaal boven water gekomen.