Fortis lanceert nieuw formules woonkrediet - looptijd 13 en 18 jaar

Fortis Bank lanceert vanaf vandaag/woensdag een reeks nieuwe formules voor woonkredieten. Het gaat om kredieten met vaste rentevoet, maar met een looptijd van 13, 18 en 25 jaar. Volgende maand komt daar nog een woonkrediet op 30 jaar vast bij. Dat maakte de bank, tevens marktleider voor woonkredieten in ons land, woensdag bekend.

Belga

Fortis Bank bood tot nu enkel vaste leningen met een klassieke looptijd van 10, 15 of 20 jaar aan. De klant kan nu kiezen voor een looptijd daartussenin, met slechts een weinig meerkost. Hilde Junius, woordvoerster van Fortis Bank, verwijst hiervoor naar de huidige woningmarkt; die wordt gekenmerkt door een zeer lage rentevoet enerzijds en stijgende vastgoedprijzen anderzijds. "Door een iets langere looptijd kan de klant toch meer lenen, de maandelijkse afbetaling zo laag mogelijk houden én bovendien van de zekerheid van een vaste rente genieten". Ze wijst ook naar de nieuwe fiscale regeling voor woonkredieten, waardoor het eveneens interessant kan zijn om de looptijd van de lening iets langer te maken. Tot slot kunnen bovengenoemde, tussenliggende, looptijden interessant zijn voor "bepaalde klantenprofielen".

Bij Immotheker ziet men in de nieuwe tariefformules van Fortis vooral een middel om zich te onderscheiden van de concurrentie. "Kleine hypotheekaanbieders boden deze flexibele looptijden al aan, dus wat Fortis doet is in feite het achterhalen van de economische realiteit", aldus John Romain van Immotheker. "Maar bij de grootbanken kan Fortis zich wel onderscheiden, door als gevolg van de andere looptijden een iets lager tarief aan te kunnen bieden. Zo is de kost van een lening op 18 jaar voor een bank goedkoper dan voor een lening op 20 jaar". Romain sluit niet uit dat ook de andere grootbanken gaan volgen in deze nieuwe kredietformules. Hij raadt potentiële kopers of bouwers wel aan om naast de maandelijkse kost van de lening, ook steeds de fiscale voordelen in het achterhoofd te houden.