Omzet biotechindustrie groeide wereldwijd met 17 procent in 2004

De industrie van de biotechnologie heeft in 2004 een forse groei gekend. De omzet wereldwijd groeide met 17 procent, zo blijkt uit een woensdag gepubliceerd rapport van Ernst & Young. Ook het investeringsvolume en het aantal beursnoteringen gingen erop vooruit. België prijkt voor het derde jaar op rij op een negende plaats op de Europese biotechranglijst.

Belga

De totale omzet van de biotechindustrie steeg in 2004 tot 54,6 miljard dollar, tegenover 46,6 miljard dollar in 2003. Het groeiende vertrouwen in de sector uitte zich volgens de studie ook in meer investeringen. "Biotechbedrijven worden niet langer automatisch beschouwd als risicovolle investeringen", zegt Pol Fivez, partner bij Ernst & Young België. "Ze weten meer respect af te dwingen dankzij hun professionele aanpak, verbeterende rendabiliteit en het stijgende aantal goedkeuringen voor biotechproducten." In de Verenigde Staten werd in 2004 in totaal bijna 17 miljard dollar geïnvesteerd in de sector. De VS blijft trouwens goed voor bijna tachtig procent van de wereldwijde omzet en meer dan de helft van de biotechnologiebedrijven.

Toch komt er een inhaalbeweging op gang vanuit Europa en Azië, zo luidt het in het rapport. "Ze profiteren van de strenge Amerikaanse reglementeringen omtrent stamonderzoek", zegt Ernst & Young. In Europa werd in 2004 voor 2,8 miljard dollar geïnvesteerd. Ook kregen 359 biotechbedrijven een beursnotering, tegenover geen in 2003.

Volgens het rapport volgt België de evolutie van beursnoteringen met enige vertraging. De eerste noteringen, Galapagos en Devge, kwamen er pas in de lente van 2005". België staat wel opnieuw op de negende plaats op de Europese ranglijst, met 70 bedrijven in de sector van de biotechnologie. Wereldwijd telt de sector bijna 184.000 werknemers, verdeeld over 4.416 bedrijven.