Vlaams plattelandstoerisme telde in 2004 half miljoen klanten

Het plattelandtoerisme in Vlaanderen kreeg in 2004 bijna een half miljoen gasten over de vloer. Die 473.000 klanten verbleven tijdens in totaal anderhalf miljoen nachten in ruim 1.000 kleinschalige logies op het Vlaamse platteland. De sector realiseert jaarlijks een omzet van 100 miljoen euro.

Belga

Dat blijkt uit gegevens van de vzw Plattelandstoerisme. Het is de eerste keer dat dergelijke cijfers worden bekendgemaakt.

Plattelandstoerisme staat voor kleinschalige logies in een landelijk kader. Het gaat om gastenkamers, kleinschalige hotels tot 15 kamers en vakantiewoningen met maximum 7 eenheden. De klanten zijn vooral Vlamingen.

De vzw Plattelandstoerisme vormt een verbond tussen de voormalige leden van de Vlaamse Federatie voor Hoeve- en Plattelandstoerisme, de Boerenbond en de vijf provinciale toeristische diensten.

De vereniging pleit bij de Vlaamse regering intussen onder meer voor een versoepeling van de ruimtelijke ordening die kleinschalige uitbreidingen mogelijk moeten maken en meer investeringen op vlak van e-marketing. Voogdijminister Bourgeois zou alvast aan die eerste eis willen werken.