Levering A380-toestellen van Airbus loopt vertraging op

De gigantische Airbusvliegtuigen van het type A380 zullen aan de luchtvaartmaatschappijen geleverd worden met een vertraging van "twee tot zes maanden". Dat heeft een woordvoerder van de Europese vliegtuigbouwer Airbus woensdag bekendgemaakt.

Belga

"Naargelang het geval kan de vertraging twee tot zes maanden duren", aldus Barbara Kracht. "We zijn momenteel bezig met een herziening van de volledige termijnplanning en informeren al onze klanten daarover".

De vertraging heeft evenwel als gevolg dat Airbus een boete moet betalen, een voorwaarde die traditioneel in luchtvaartcontracten wordt opgenomen. Over dergelijke clausules in de contracten met betrekking tot de A380-toestellen wou Airbus echter geen commentaar kwijt.

Eerder liet de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas weten dat haar leveringen van A380-toestellen een vertraging van zes maanden zal oplopen. Volgens Geoff Dixon, hoofd van Qantas, zullen de eerste twaalf toestellen geleverd worden in april 2007 in plaats van in oktober 2006, zoals eerder was voorzien.

Ook andere klanten van Airbus, zoals Air France, Lufthansa en Emirates Airlines, zullen hun toestellen met vertraging ontvangen.