De Villepin geeft zich 100 dagen om vertrouwen van Fransen te winnen

De nieuwe Franse premier, Dominique de Villepin, geeft zichzelf honderd dagen om na het debacle rond het referendum over de Europese grondwet het vertrouwen van de bevolking te winnen.

Belga

Daags na zijn aanstelling als premier zei Villepin dat hij de natie maandelijks verantwoording wil afleggen over de verwezenlijkingen van zijn regering. De 51-jarige premier werkte woensdag voort aan de samenstelling van zijn regering, die hij eind deze week nog wil voorstellen. Minister van Buitenlandse Zaken, Michel Barnier, zou volgens speculaties geen deel meer uitmaken van de nieuwe regerinsploeg. Minister van Defensie Michèle Alliot-Marie zou haar portefeuille wel behouden. De korte televisietoespraak die de Franse president Jacques Chirac dinsdagavond hield, werd op kritiek en ontgoocheling ontvangen. Twee dagen na het duidelijke "neen" van de Fransen tegen de Europese grondwet, probeerde Chirac met de regering Villepin en een "nationale mobilisatie" in de strijd tegen werkloosheid een nieuwe start te nemen. Hij bevestigde ook dat de voorzitter van de regeringspartij UMP, Nicolas Sarkozy, als sterke man naast Villepin in de regering zal functioneren.

Chirac trok volgens de Franse media zijn conclusies uit het Franse neen, zowel met de keuze voor Villepin en Sarkozy, als inhoudelijk. De leider van de socialistische oppositiepartij, François Hollande, zag in Chiracs toespraak dan weer "geen spoor van toegevingen". Ook de keuze van de nieuwe regeringsfiguren stuitte op kritiek. Tussen Villepin en Sarkozy is "een conflict voorgeprogrammeerd", zei Julien Dray, woordvoerder van de socialisten.

Chirac riep de 24 andere staats- en regeringsleiders van de EU in een brief op om de gevolgen van het referendum van afgelopen zondag "nauwgezet te analyseren". Op de EU-top op 16 en 17 juni moet er worden nagedacht over de gevolgen van de afwijzing van de grondwet, zo stelde Chirac.