450 illegaal tewerkgestelde kinderen bevrijd uit ateliers Bombay

In kleine confectie-, juwelen en lederwarenateliers in Bombay zijn woensdag bijna 450 kinderen tussen 5 en 14 jaar oud ontdekt. De kinderen werden vrijgelaten en 42 personen die betrokken zouden zijn bij de illegale praktijken, werden aangehouden, aldus de politie. De kinderen werden geronseld in kleine dorpjes van de armste streken van India en werden dan naar Bombay gebracht, de economische hoofdstad van het land. Daar werden ze uitgebuit in kleine ateliers in de centraal gelegen wijk Madanpura. De kinderen zagen er zwak, ondervoed en slecht gekleed uit.

Belga

De politie werd op de hoogte gebracht van de praktijken door enkele niet-gouvernementele organisaties die actief zijn in de wijk. "De kinderen werden illegaal meegenomen vanuit kleine dorpjes in kleine groepen, om te vermijden dat de zaak aan het licht kwam", aldus een politieverantwoordelijke die de operatie leidde. In India is het aantal kinderen jonger dan 14 jaar groter dan de totale bevolking van de VS (295 miljoen inwoners). De autoriteiten schatten dat 3,6 pct van hen werkt, veelal op boerderijen.

Kinderen jonger dan 14 jaar tewerkstellen in fabrieken, mijnen en andere gevaarlijke arbeidsomstandigheden, is verboden in India. Toch menen mensenrechtenorganisaties dat kinderarbeid in het land van ruim 1 miljard inwoners wijdverbreid is. Een derde van de bevolking moet er immers leven van minder dan een dollar per dag.