Amerikaanse leger stelt 53 Afghanen in vrijheid

Het Amerikaanse leger heeft woensdag 53 Afghanen uit gevangenissen in Afghanistan vrijgelaten. Een legerwoordvoerder heeft dit bekendgemaakt. De mannen kregen ieder 10.000 afghani (ongeveer 182 euro), een nieuwe tulband en een brief met een bevestiging van hun vrijlating.

AP Ned

De gedetineerden waren vastgehouden op een basis in Bagram, ten noorden van Kabul, en een basis in de zuidelijke stad Kandahar. Volgens woordvoerder James Yonts gaat het om "strijders op laag niveau" die zich schuldig hadden gemaakt aan vijandelijkheden tegenover burgers, Afghaanse militairen en coalitietroepen. Zij onderhielden in het verleden mogelijk banden met de Taliban of Al-Qaida, maar zouden nu niet langer een gevaar vormen. Sinds de inval van de coalitie in Afghanistan eind 2001 zijn er duizenden mensen opgepakt. De meesten zaten jarenlang vast in detentiecentra in Afghanistan of Guantanamo Bay, Cuba. De vrijlating van woensdag volgt op beschuldigingen van mishandeling van gevangenen in Bagram en andere centra.

Het is onbekend hoeveel Afghanen nog in Amerikaanse centra vastzitten. Een maand geleden werden 85 Afghaanse gevangenen in vrijheid gesteld.