Rookverbod in Zweedse restaurants, bars en cafés

Zweedse rokers namen dinsdag even voor middernacht nog een laatste trek aan hun sigaret, voordat een officieel rookverbod in restaurants, bars en cafés van kracht werd.

Belga

Over heel het land met negen miljoen inwoners verwijderden obers en diensters de asbakken. Op sommige plaatsen werden ze vervangen door een sticker die verwees naar het verbod. Enkele nachtclubs beslisten tot een zachtere aanpak en lieten de klanten roken tot het sluitingsuur woensdagochtend. "Dit is geweldig. Goed voor het personeel en goed voor mij, want ik zal minder roken omdat ik naar buiten moet voor een sigaretje", zei de 23-jarige Anna Bjorklund in de Stockholmse tabloid Expressen. Er waren geen berichten over noemenswaardig protest. Het rookverbod krijgt volgens peilingen uitgesproken publieke steun, ook van de rokers zelf. Het belette evenwel niet dat rokers elkaar dinsdagavond opzochten in bars en nachtcafés voor een laatste sigaret "binnen de muren".

Een van die "rookwaken", opgezet onder het motto "rook jezelf naar schoonheid" werd gehouden in de Pustervik-bar in de westelijke kuststad Göteborg. "Roken is een van de meest natuurlijke zaken die je kan doen in een café", zei de organisator en notoire kroegloper Rikard Uddenberg in de krant Posten, "voor alcohol drinken en een praatje maken", andere typisch activiteiten in een café. Uddenberg meent dat het rookverbod bedoeld is voor mensen die bijna nooit op café gaan, een opvatting die door de overheid wordt aangevochten.

"De reden voor de beslissing van rookvrije cafés en restaurants is dat jaarlijks circa 6.500 mensen sterven door roken, terwijl nog eens 500 mensen sterven door passief roken", zei de minister van Volksgezondheid Morgan Johansson v/o/o/r het ingaan van het rookverbod. Mensen die in cafés en restaurants werken, worden blootgesteld aan passief roken en lopen meer kans op kanker dan de rest van de bevolking, zei hij.

Ronny Weylandt, secretaris-generaal van de Zweedse Hart- en Longvereniging die 44.000 leden telt, was blij met het verbod en zei dat zijn groep ertoe wil bijdragen dat het verbod wordt gerespecteerd.