Volgende zaligverklaringen niet in Rome

Het Vaticaan heeft bekendgemaakt dat de Poolse kardinaal Josef Glemp, de aartsbisschop van Warschau, voorgaat tijdens de volgende plechtigheid met zaligverklaringen. Die zal al op 19 juni in de Poolse hoofdstad Warschau plaatsvinden.

Belga

De plechtigheid wordt meteen een voorbeeld van het nieuwe beleid onder Paus Benedictus XVI. De vorige paus ging in het verleden telkens zelf voor tijdens de zaligverklaringen. Maar volgens sommigen droeg hij daardoor ook bij tot de devaluatie van de heiligen, omdat vele gelovigen nauwelijks nog een verschil zien tussen een zalig- en heiligverklaring.

Paus Benedictus XVI heeft nu besloten dat hij niet enkel niet zelf zal voorgaan, maar tevens dat die plechtigheid ook buiten Rome kan plaatsvinden. De nieuwe zaligen zijn twee Poolse priesters: Ladislaw Findysz (1907-1964) en de salesiaan Bronislaw Markiewicz.

In een boodschap aan de Congregatie voor de Heiligverklaringen maakt de paus bekend dat kardinaal Glemp de plechtigheid zal leiden. De plechtigheid vindt plaats in Warschau, ter gelegenheid van het Poolse nationaal Eucharistisch Congres.