Zelfmoordaanslag op controlepost bij luchthaven Bagdad

Bij een zelfmoordaanslag op de belangrijkste controlepost bij de luchthaven van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn woensdag zeker vijftien Irakezen gewond geraakt. De politie zei dat de dader een bomauto liet ontploffen bij de post, die zich aan het eind van een zestien kilometer snelweg naar de luchthaven bevindt. De weg heet in de volksmond 'Straat van de dood', omdat er zoveel aanslagen worden gepleegd.

Op internet verscheen een verklaring waarin namens Al-Qaida in Irak de verantwoordelijkheid wordt opgeëist voor de aanslag. Nadat de bomauto was ontploft namen opstandelingen militairen die de post bemannen onder vuur. Daarbij vielen geen gewonden.

Het Amerikaanse leger maakte bekend dat bij afzonderlijke invallen sinds zondag vier gezochte terroristen zijn opgepakt, onder wie een voormalig lid van de geheime dienst van Saddam Hussein. Deze werd ervan verdacht terreurgroepen in Ghazaliyah, een westelijke wijk van Bagdad, te financieren. Ook zou hij als cameraman voor een terreurgroep aanvallen op coalitietroepen hebben gefilmd.

In mei gepleegde aanslagen hebben aan 670 Irakezen het leven gekost, zo maakte de regering woensdag bekend. In april kwamen bij aanslagen 485 Irakezen om het leven. De slachtoffers van mei zijn 434 burgers, 151 politieagenten en 85 militairen. Ook werden in mei 297 opstandelingen gedood, tegen zestig in april.

Het geweld in Irak is dramatisch toegenomen sinds op 28 april de nieuwe regering aantrad. Sinds die datum zijn er rond de honderd zelfmoordaanslagen gepleegd. Ongeveer de helft van de opstandelingen werd gedood bij twee offensieven die het Amerikaanse leger in mei in het westen van Irak uitvoerde. Het Iraakse leger voert momenteel een groot offensief uit tegen opstandelingen in Bagdad, maar de aanslag van woensdag kon daarmee niet worden voorkomen.

Nu in het nieuws