Veiligheidsraad verlengt mandaat buitenlandse troepen in Irak

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft het mandaat van de buitenlandse troepen in Irak dinsdag op verzoek van de Iraakse overgangsregering verlengd.

AP Ned

De raad ging unaniem akkoord met een daartoe opgestelde verklaring. Daarin werd ook een veroordeling uitgesproken over de geweldscampagne tegen onschuldige burgers en Iraakse functionarissen en een oproep aan andere landen herhaald om de toestroom van terroristen, geld en wapens naar Irak te stoppen. Volgens diplomaten was de oproep vooral bedoeld voor Syrië.

De Iraakse minister van buitenlandse zaken Hoshyar Zebari had om de verlenging verzocht met het argument dat het Iraakse leger en de politie nog niet in staat zijn het land tegen de opstandelingen te beschermen. De opstandelingen zijn erop uit het politieke proces te ondermijnen en ongedaan te maken wat tot nu toe bereikt is, zei hij.

Op 8 juni vorig jaar gaf de Veiligheidsraad de buitenlandse troepen een mandaat om in Irak te blijven tot er een constitutionele regering is gekozen, of tot het moment waarop de regering verzoekt om beëindiging van het mandaat. De voormalige interim-premier, Ayad Allawi, verzocht de VN echter het mandaat opnieuw te bekijken na een jaar of op verzoek van de overgangsregering die in april werd geïnstalleerd op basis van de verkiezingen.