Chirac vraagt Fransen zich te verenigen rond "nationaal belang"

De Franse president Jacques Chirac heeft de Franse bevolking dinsdagavond tijdens een toespraak op televisie gevraagd zich te "verenigen rond het nationaal belang".

Belga

BR> De Fransen wezen zondag tijdens een referendum de Europese grondwet af en openden daarmee "een periode van moeilijkheden en onzekerheden", stelde Chirac.

Hij bevestigde ook dat hij zijn rivaal, Nicolas Sarkozy, heeft gevraagd om deel uit te maken van de nieuwe regering en verklaarde dat Sarkozy, voorzitter van de regeringspartij UMP, dit aanbod had aanvaard. Sarkozy zou minister van Binnenlandse Zaken worden en nummer twee van de regering, zo melden bronnen binnen de meerderheid. "We moeten ons verenigen rond het nationaal belang", zei Chirac. Eerder dinsdag werd Dominique de Villepin, een vertrouweling van Chirac, aangesteld als premier, ter vervanging van Jean-Pierre Raffarin.

Jobs worden de "prioriteit van de regering" van de nieuwe premier de Villepin en dat doel vergt een "nationale mobilisatie", aldus nog de Franse president. Chirac stelde in reactie op het Franse "neen" aan de Europese grondwet ook dat hij "alle mogelijke kansen" zal aangrijpen "om opnieuw aan te knopen bij de grote Europese ambitie".