Leider Black Demolition krijgt 10 jaar cel

Het hof van beroep van Brussel heeft woensdag Fabrice Dimbala, een 20-jarige Congolees die beschouwd wordt als de leider van de gewelddadige stadsbende Black Demolition, veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van tien jaar. De broer van de gekende voetballer werd schuldig bevonden aan drie pogingen tot doodslag, twee groepsverkrachtingen als leider van een bende, verkrachtingen met geweld en het meermaals toedienen van slagen en verwondingen.

Belga

De eerste poging tot doodslag gebeurde in de nacht van 4 op 5 mei 2002 aan de Louizapoort op een paar meter van de discotheek Gala, die zeer gekend is in Congolese jongerenmiddens. Het slachtoffer kreeg een paar rake klappen en werd daarna gestoken in de buik. Gaëtan L., lid van 'Finest', een rivaal van Black Demolition, werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis maar overleefde.

Hij herkende Fabrice Dimbala als een lid van de bende, maar wees een zekere "Alfred de bruut" aan als dader. Dimbala bekende nadien dat hij de man enkele klappen had gegeven en dat hij hem met een fles op het hoofd had geslagen. De tweede poging tot doodslag gebeurde in Sint-Agatha-Berchem in de nacht van 26 op 17 oktober 2001. Deze keer ging het om een afrekening tussen enkele rivaliserende bendes. Het slachtoffer, Andy Djimbo, was lid van de 'Finest'-bende en werd afgelopen november veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van vijf jaar omdat hij in de Noordwijk van Brussel het vuur opende op een Afrikaanse jeugdbende, The Black Wolves, die eveneens gekend staat voor enkele extreme gewelddaden.

De derde poging tot doodslag vond plaats tijdens de nacht van 21 op 22 juli 2003 aan de Brusselse Zuidkermis. Het slachtoffer, Chritiano M., werd met een mes ernstig verwond. Zij herkende Dimbala niet als een van haar aanvallers. Volgens haar ging het om leden van nog een andere Afrikaanse bende, de MAF (Mafia Africaine), die werden vergezeld door enkele leden van Black Demolition. Later verklaarde ze echter dat de leider van Black Demolition haar aanvallers had gebrieft en hun wapens had geleverd.

De groepsverkrachtingen gebeurden in de nacht van 2 op 3 maart 2002 in Sint-Gillis en in de nacht van 19 op 20 april 2003 in de buurt van het Zuid. De rechtbank veroordeelde eveneens de 20-jarige Daniel Kalonji-Kazadi tot een effectieve celstraf van 30 maanden voor de poging tot doodslag op Andy Djimbo en enkele verkrachtingen met geweld. Eerder werd Kalonji-Kazadi al veroordeeld tot een celstraf van drie jaar met uitstel.