Vlaams plattelandstoerisme telde vorig jaar half miljoen klanten

Het plattelandstoerisme in Vlaanderen zit in de lift. De gastenkamers, hotels, boerderijen, enz. op het platteland kregen in 2004 bijna een half miljoen gasten over de vloer. De sector genereert jaarlijks bovendien een omzet van 100 miljoen euro.

Belga

Dat blijkt uit gegevens van de vzw Plattelandstoerisme. Het is de eerste keer dat dergelijke cijfers worden bekendgemaakt. Plattelandstoerisme staat voor kleinschalige logies in een landelijk kader. Het gaat om gastenkamers, hotels tot 15 kamers en vakantiewoningen met maximum 7 eenheden. Uit de cijfers die de vzw Plattelandstoerisme verzamelde bij 3.136 ondervraagden blijkt dat de sector verrassend sterk voor de dag komt. Zo telde het plattelandstoerisme in 2004 473.000 klanten die gemiddeld 3,6 nachten boekten. Het gaat vooral om Vlamingen, zo'n 88 procent, met een groeiende belangstelling vanuit Nederland. Het plattelandstoerisme is vooral populair in West-Vlaanderen (43 procent) en Limburg (26 procent). Als regio staat de Westhoek met 20 procent duidelijk op kop. Bijna de helft van de logies zijn actieve boerderijen.

Opmerkelijk is voorts dat ruim twee derde van de gasten behoort tot de twee hoogste sociale klassen. De klant is bovendien vaak nieuw, want 45 procent koos voor het eerst voor met deze vorm van toerisme. De tevredenheid ligt hoog op 86 procent. Vooral de service van de gastheer of -vrouw wordt sterk op prijs gesteld. De sector genereert naar eigen zeggen een omzet van 100 miljoen euro. Het gaat voor ruim de helft om geld dat uitgegeven wordt ter plaatse. De toeristen besteden de rest in de bredere regio. Vier op tien is op zoek naar een actieve vakantie. Vooral fietsen en wandelen zijn in trek.

Volgens de vzw zijn er verschillende verklaringen voor het succes. Zo is de vraag naar korte vakanties sterk gestegen en zijn de uitgebreide fiets- en wandelnetwerken een succes. Het platteland scoort ook sterk in de boekingen van Vlaanderen Vakantieland en ook de verbeterde toeristische regiowerking speelt een rol. De vzw Plattelandstoerisme, die woensdag in Leuven een studiedag organiseerde, is een verbond tussen de voormalige leden van de Vlaamse Federatie voor Hoeve- en Plattelandstoerisme, de Boerenbond en de vijf provinciale toeristische diensten. Ze verzorgt de coördinatie en organisatie van het plattelandstoerisme, de toekenning en controle van kwaliteitslabels, uitwerking van een gemeenschappelijke marketingstrategie en professionele vorming, voorlichting en advies.

De vereniging pleit bij de Vlaamse regering intussen voor een versoepeling van ruimtelijke ordening, die kleinschalige vestigingen of uitbreidingen mogelijk moeten maken. De vzw wil meer investeren in e-marketing en de uitbouw van een website. Zo wil ze op termijn een systeem waarbij klanten tot op de laatste minuut kunnen zien waar nog kamers vrij zijn. Voogdijminister Geert Bourgeois zou alvast aan de verzuchtingen op vlak van ruimtelijke ordening willen werken.