Hasselt krijgt centraal dokterskabinet voor weekendartsen

Inwoners van Hasselt die in het weekend een beroep op de arts van dienst moeten doen, zullen vanaf 1 januari 2006 terechtkunnen in een centraal dokterskabinet.

Belga

Twee derde van de Hasseltse huisartsen besliste dinsdagavond laat op een algemene vergadering om het voorstel van de Hasseltse Groen!-schepen Toon Hermans, zelfs arts van beroep, te ondersteunen.

Het centrale dokterskabinet geldt enkel voor de weekendartsen en wordt ondergebracht in de nieuwe sociale campus aan de Rodenbachstraat. Het Hasseltse Virga Jesseziekenhuis engageerde zich om het kabinet in te richten, aldus schepen Hermans. Ook het Salvatorziekenhuis in Hasselt neemt deel aan het initiatief Inmiddels hebben ook de huisartsen van Diepenbeek unaniem beslist om in het centrale dokterskabinet te stappen. Wellicht volgt ook de gemeente Zonhoven dat voorbeeld. Die gemeenten maken ook deel uit van de politiezone, zegt Hermans.

Hermans lanceerde het idee van een vast dokterskabinet om de dienstverlening naar de bevolking toe te verbeteren en om de spoeddiensten te ontlasten. Volgens de Groen!-schepen heeft een proefproject in Deurne uitgewezen dat het aantal spoedopnames door de aanwezigheid van een vast dokterskabinet met meer dan de helft daalt.

"Het initiatief is daarnaast ook bedoeld om het beroep van arts aantrekkelijker te maken. Vrouwelijke artsen staan nu eenmaal niet te springen om in het weekend uit te rukken", weet de schepen. Om de veiligheid van de artsen van dienst nog te verhogen, denkt de stad Hasselt er ook aan om hen met een begeleide taxidienst te laten uitrijden. Wordt het voorstel van minister van Volksgezondheid Rudy Demotte om voor centrumsteden die een centrale wachtdienst inrichten een subsidie van 2,50 euro per inwoner te voorzien, goedgekeurd, beschikt het Hasseltse kabinet alvast over de nodige middelen om zijn werking naar behoren uit te bouwen, meent Hermans.

Naast het centrale dokterskabinet zal in de deelnemende gemeenten ook een rijdende wacht verzekerd worden, waardoor patiënten die dat wensen de huisarts thuis op bezoek krijgen.

In de Antwerpse gemeente Borgerhout bestaat een gelijkaardig initiatief, met dit verschil dat het centrale dokterskabinet daar louter omwille van veiligheidsredenen werd opgericht.