Statutaire commissie VLD schorst Patricia De Waele voor 4 maanden

De statutaire commissie van de VLD heeft beslist om Patricia De Waele gedurende vier maanden te schorsen met ingang van 1 juni.

Belga

Dat betekent dat ze in die periode geen bestuursvergaderingen meer mag bijwonen, niet kan deelnemen aan verkiezingen binnen de VLD. en zich geen kandidaat kan stellen voor een mandaat binnen de partij.

Aanleiding voor de schorsing is haar kritiek op de volmachten die voorzitter Bart Somers kreeg om de ruzies en kritiek binnen de partij te stoppen. Somers besliste vorige week om haar uit het partijbestuur te ontslaan en de procedure te starten bij de statutaire commissie om haar uit de partij te zetten.

Patricia De Waele werd op 24 mei uit het partijbestuur gezet omdat ze kritiek had op de volmachten die voorzitter Bart Somers had gevraagd en gekregen om op te treden tegen leden van het partijbestuur die kritiek zouden uiten op beslissingen van het bestuur. Ze vond die volmachten dictatoriaal en in strijd met de liberale filosofie. De volmachten kwamen er na het laatste congres dat overschaduwd werd door de ruzie tussen Karel De Gucht en Jean-Marie Dedecker. Somers kreeg een staande ovatie toen hij opriep de rangen te sluiten en op te houden onderling ruzie te maken.

De partijvoorzitter startte tevens een procedure bij de statutaire commissie om Patricia De Waele uit de partij te zetten. Mede door de steun van de plaatselijke VLD-afdeling van Evergem was het al snel duidelijk dat ze soep niet zo heet zou gegeten worden.

De Waele is eerste schepen in Evergem, maar trad in de schijnwerpers als één van de kandidaten bij de verkiezingen voor het partijvoorzitterschap. Na Bart Somers en Jean-Marie Dedecker haalde ze de derde score. Ze raakte wel vlot verkozen in het partijbestuur. Met haar 4.369 stemmen was ze de populairste bij de niet-mandatarissen.

Nu in het nieuws