Grote verdwijntruc treft kermisbaas: reuzenrad gestolen

Nederland is een reuzenrad armer. Onbekenden hebben vorig weekeinde in Apeldoorn de zestien staanders, de acht poten en de hoofdas van het 40 meter hoge reuzenrad van de Groningse kermisexploitant Jan Lamberink en zijn vrouw gestolen.

Belga

De dieven gingen er op klaarlichte dag van door met de truck en daarop de meest belangrijke onderdelen voor de rondtrekkende kermisattractie. De truck werd een paar dagen later teruggevonden bij Weesp. De lading was echter spoorloos verdwenen. De politie heeft de zaak in onderzoek, maar van de daders ontbreekt vooralsnog elk spoor.

"We zijn er kapot van, maar de echte klap moet nog komen", verzucht Lamberink. Al meer dan 25 jaar exploiteerde eerst zijn schoonvader, daarna hij een reuzenrad. De Lamberinks waren graag geziene gasten bij de Nijmeegse Vierdaagse, de Enschedese Kerstmarkt en de Groningse Bommen Berend-kermis. "Wat moet iemand met de poten van een reuzenrad?".

Hij heeft wel een vermoeden. "De trucks zijn leeg teruggevonden, dus vermoedelijk liggen de onderdelen nu bij het oud schroot". Op dezelfde dag werd in de buurt van Apeldoorn ook zestien ton roestvrij staal ontvreemd. Met de truck van Lamberink, nota bene. "Onder Oost-Europeanen schijnt een levendige handel in oud ijzer te bestaan".

Voor zover Lamberink weet, is dit de eerste keer dat er in Nederland een deel van een reuzenrad is gestolen. "Zelfs uit het buitenland ken ik geen soortgelijke verhalen", mompelt de kermisbaas. De waarde van de ontvreemde onderdelen bedraagt drie ton, maar de schade uit gemiste inkomsten kan dat bedrag nog wel verdubbelen. Verzekerd was Lamberink niet. "Dit is toch ook een scenario waar je niet aan denkt? Centraal Beheer ziet je aankomen: wilt u mijn reuzenrad tegen diefstal verzekeren?".

Rondtrekken met twee muizensteden, dat is alles wat de exploitant uit het Groningse dorpje Overschild nog rest. "Maar dat doen we er bij vanwege de traditie", vertelt hij. "Daar is vader het familiebedrijf ooit mee begonnen". Dertig jaar geleden kwam het reuzenrad erbij. "Onze belangrijkste bron van inkomsten".

Nu in het nieuws