VLD’er Christian Floru pleit voor flats en winkels in Pijpelinckxstraat

”Door in de Maria Pijpelinckxstraat winkels en flats tegen de Stadsschouwburg aan te bouwen, onttrek je de betonnen bunker aan het zicht. Bovendien brengt het geld in de stadskas.” Die visie verdedigde VLD’er Christian Floru maandag in de districtsraad. Hij hoopt dat de gemeenteraad erop ingaat.

ghouben

Het stadsbestuur keurde eind januari de heraanleg van het Theaterplein goed. Het winnende ontwerp van Bernardo Secchi camoufleert de voorgevel van de Stadsschouwburg met een hoge luifel en maakt komaf met alle trappen en putten op het plein.

Christian Floru, VLD-fractieleider in de Antwerpse districtsraad, ziet toekomst in het plan van Secchi, maar vindt dat daarmee de kous zeker niet af is. ”Door andere stenen op het plein te leggen, los je niet alle problemen op. De heraanleg van het plein is één ding, iets doen aan de architectuur errond en de beeldkwaliteit van de stad is nog iets anders”, zegt Floru, die met kennis van zaken spreekt. Hij is projectontwikkelaar en initiatiefnemer van enkele opmerkelijke renovatie- en nieuwbouwprojecten in de nabije buurt.

”Als projectontwikkelaar zie je de mogelijkheden van een locatie als anderen ze nog niet zien. De stad kan dat ook doen”, gelooft Floru. Hij stelt voor om tegen de betonnen zijgevel van de kolossale Stadsschouwburg een gebouw te plaatsen. ”Ik zie een mooi architecturaal hoogstaand gebouw met winkels op de gelijkvloerse verdieping en flats daarboven. De Pijpelinckxstraat is meer dan breed genoeg. Bovendien moet je vanuit de prachtige Graanmarkt niet meer aankijken tegen stijlloos beton.” Dat het project geld opbrengt voor de stad, is een ander fors argument pro. De extra inkomsten verlichten de kostprijs van het Theaterplein, geraamd op minstens 5 miljoen euro. Met de opbrengst kunnen ook de raampartijen van de Stadsschouwburg aan de kant van de Meistraat worden gefatsoeneerd.

Het voorstel van Floru lijkt revolutionairder dan het is. Historisch was de site immers dichtgebouwd. In 1998 werd tegen de toneeltoren van de Stadsschouwburg al het Horta-paviljoen en modewinkels aangebouwd, een ingreep die voor een heropleving van Hopland en de Schuttershofstraat zorgde.

Floru hoopt dat, als de stad het voorbeeld geeft, ook de privé inspanningen zal doen om de kwaliteit van de architectuur rond het Theaterplein te verbeteren. In de eerste plaats denkt hij aan het Ibishotel. ”De Huidevettersstraat, Schuttershofstraat, Graanmarkt en Hopland zijn fraaie straten met mooie huizen en winkels. Op het Theaterplein beland je in de woestijn. Met de heraanleg en de doorsteek naar de nieuwe Leien kan de architectuur eindelijk verbeteren. Als er wat meer bouwlagen worden toegestaan, zullen eigenaars snel geneigd zijn om op die trend in te pikken.”

Christian Floru heeft zijn voorstel inmiddels al ”met succes” verdedigd bij zijn partijgenoot en schepen van Ruimtelijke Ordening Ludo Van Campenhout.

Nu in het nieuws