CNN viert 25 jaar onafgebroken nieuws

Op 1 juni viert de Amerikaanse televisiezender CNN zijn vijfentwintigste verjaardag. CNN (Cable News Network) was de eerste zender die 24 uur per dag uitzond en bijna overal ter wereld te bekijken was.

Belga

Vandaag heeft de zender 260 miljoen kijkers en een bereik van naar schatting 1,5 miljard mensen in meer dan tweehonderd landen. CNN zendt uit in zes talen en heeft vierduizend medewerkers in de Verenigde Staten, 42 correspondentenbureaus en 26 kantoren op alle continenten.

"We hebben het wereldwijde succes van CNN te danken aan Fidel Castro. De Cubaanse staatsleider speelde het in 1980 immers klaar de zender te ontvangen op Cuba en stelde oprichter Ted Turner voor CNN overal ter wereld uit te zenden", vertelt nieuwschef Eason Jordan. Ook Moammar Kadhafi zou een fan zijn. "Hij leerde Engels door naar CNN te kijken", aldus Jordan.

Intussen zijn er meer dan zeventig zenders die het concept van CNN hebben overgenomen: onder anderen het Amerikaanse FoxNews, het Duitse N24 en het Arabische Al-Jazeera. "Geïmiteerd worden is het grootste compliment dat ze ons kunnen geven", zegt Ted Turner.

CNN schreef televisiegeschiedenis en kende zijn grote doorbraak toen Bernard Shaw en Peter Arnett tijdens de Eerste Golfoorlog in 1991 live verslag uitbrachten over het Amerikaanse offensief op Bagdad.

Om het 25-jarig bestaan te vieren, zal CNN progamma's uitzenden over de 25 belangrijkste nieuwsmomenten en een top-25 van de "meest fascinerende" persoonlijkheden.

Nu in het nieuws