Big Ben een tijdje stil gevallen

Print
Big Ben, de beroemde Londense klok, is vrijdagavond opgehouden met werken. Niemand weet precies waarom.
Dat werd zaterdag in de Britse hoofdstad bekendgemaakt door een officiële bron.

De Big Ben, een van de betrouwbaarste klokken ter wereld, is 147 jaar oud. Vrijdagavond om 22.07 uur stopte ze even met werken. Daarna begon ze weer te tikken, totdat ze het om 22.20 uur weer voor bekeken hield. Na een pauze van 90 minuten kwam Big Ben dan weer op gang.
Mogelijk is de hitte verantwoordelijk voor de technische storing. Vrijdag was met een temperatuur van 31,8 graden Celsius de warmste meidag in Londen sinds 1953. Toch is niemand er zeker van dat dit de precieze oorzaak is.

"Er is ons verteld dat er een kleine moeilijkheid is geweest, maar de klok werkt opnieuw", verklaarde een ingenieur van Westminster Palace, de officiële naam van het Engelse parlement.
Big Ben is vermaard om zijn stiptheid. De klok heeft een tiental aanvallen overleefd van Duitse bommenwerpers tijdens de Tweede Wereldoorlog en is altijd de tijd blijven aanduiden met anderhalve seconde vertraging tegenover de universele tijdsrekening (GMT). De klok heeft al wel verschillende keren achtergelopen. In 1962, luidde Big Ben het nieuwe jaar met tien minuten vertraging in omwille van een sneeuwophoping. In 1976 was de klok buiten werking door een panne van een van de mechanismen.
Big Ben hield ook op met werken op 30 april 1997, vierentwintig uur voor de algemene verkiezingen die ervoor gezorgd hebben dat Tony Blair en zijn Labourpartij aan de macht kwamen. Ook drie weken later stond de klok plots stil.

Het beroemde monument, dat zijn naam dankt aan de klok van 13 ton die is ondergebracht in de Saint-Stephen's Tower van Westminster Palace, torent honderd meter boven de Theems uit.

.

Nu in het nieuws