VS dienen klacht in bij WTO over EU-subsidie aan Airbus

De Amerikaanse regering gaat officieel een klacht indienen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over de in haar ogen illegale subsidiëring van vliegtuigbouwer Airbus door de Europese Unie.

AP Ned

De Amerikaanse handelsafgevaardigde Rob Portman zei maandag dat Washington zich genoodzaakt ziet die stap te nemen omdat EU-lidstaten opnieuw 1,4 miljard euro in Airbus, de grootste concurrent van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing, willen pompen.

Volgens de Verenigde Staten werken de Europese subsidies voor Airbus concurrentievervalsend. Brussel stelt dat de Amerikaanse regering op haar beurt Boeing niet toegestane overheidssteun verleent. Begin dit jaar besloten beide partijen een onderhandelingsperiode van drie maanden in te lassen, alvorens het conflict eventueel voor te leggen aan de in Genève gevestigde WTO. De onderhandelingen leverden echter niets op.

Eind vorig jaar werd afgesproken dat tijdens de onderhandelingen geen nieuwe overheidssteun voor de ontwikkeling of productie van grote verkeersvliegtuigen aan Airbus of Boeing zou worden verstrekt. Beide partijen dreigden toen naar de WTO te stappen zodra de ander de steun zou hervatten.

Nu in het nieuws