Levenslang geëist tegen vier leden Rode Brigades

Een Italiaanse officier van justitie heeft maandag levenslange gevangenisstraf geëist tegen vier veronderstelde leden van de terreurgroep Rode Brigades wegens de moord op arbeidsrechtconsulent Marco Biagi drie jaar geleden. Biagi, die de regering adviseerde over bitter omstreden hervormingen in de arbeidswetgeving, werd in maart 2002 doodgeschoten bij zijn woning in Bologna.

AP Ned

Enkele dagen na de moord op Biagi eisten de Rode Brigades voor een Strijdbare Communistische Partij (BR-PCC) de verantwoordelijkheid op. De groep is een zelfverklaarde erfgenaam van de Rode Brigades die in de jaren '70 en '80 Italië terroriseerden onder meer met de ontvoering van en moord op oud-premier Aldo Moro in 1978.

Het OM eist levenslang tegen Roberto Morandi, Nadia Desdemona Lioce, Marco Mezzasalma en Diana Blefari Melazzi. Tegen een vijfde verdachte, Simone Boccaccini, wordt 24 jaar geëist. Volgens het OM is de moord vier maanden lang voorbereid en vormt de groep een grote bedreiging voor de democratie in het land.

Lioce, die beschouwd wordt als een van de kopstukken van de Rode Brigades, werd in maart 2003 gearresteerd na een vuurgevecht in een trein van Rome naar Florence. Een medeverdachte en een politieman vonden daarbij de dood. Zij werd vorig jaar in verband met dat incident al tot levenslang veroordeeld.

De Rode Brigades lieten na de jaren '80 lange tijd niets van zich horen. Zij kwamen pas weer in het nieuws toen zij in 1999 de moord opeisten op een andere regeringsadviseur, Massimo d'Antona. In een civiele zaak die parallel loopt aan de strafrechtelijke procedure, eist de familie van Biagi ruim 8,5 miljoen euro schadevergoeding van de verdachten.