Philips loog over constante zuigkracht stofzuiger

Onder druk van de Britse stofzuigerfabrikant Dyson heeft het Nederlandse concern Philips een aantal beweringen over zijn nieuwe zakloze stofzuiger, de Marathon, moeten terugnemen. Dat bleek maandag tijdens een kort geding voor de rechtbank in Utrecht.

Belga

De fabrikant van de eerste zakloze stofzuiger, Dyson, had Philips voor de rechter gedaagd omdat Philips onder meer in een advertentie en op een internetpagina stelde dat de Marathon over een constante zuigkracht beschikt. Dyson liet dat onderzoeken en volgens het Britse bedrijf klopt die claim niet.

De constante zuigkracht is een belangrijke reden voor consumenten om een bepaalde stofzuiger te kopen. De raadsman van Dyson eiste rectificaties en een schadevergoeding. De advocaat van Philips gaf op de zitting toe dat de Marathon-stofzuiger inderdaad niet over een constante zuigkracht beschikt. Hij vertelde dat een overijverige marketingmedewerker dat in de reclameuitingen had opgenomen zonder dat daarvoor toestemming was gegeven.

De advocaat beloofde dat Philips dat niet meer zou doen. Maar hij vond het onzin om te rectificeren omdat de reclame slechts in beperkte kring was gebruikt. Bovendien kon Dyson in twee maanden nauwelijks schade hebben geleden, stelde Philips.

De advocaat diende wel een tegenvordering in. Volgens Bisschop was uit onderzoek dat Philips heeft laten uitvoeren gebleken dat ook de beroemde Dyson-stofzuigers niet over een constante zuigkracht beschikken. Dyson noemde het onderzoek onwetenschappelijk en bovendien vond Dyson het onzin om een elf jaar oude bewering in een kort geding aan te vechten.

De rechter doet over zes weken uitspraak tenzij Philips en Dyson het in de tussentijd samen eens worden.

Nu in het nieuws