Hoofd Nederlandse afdeling AzG in Soedan verhoord

De Soedanese autoriteiten hebben maandag het hoofd van de Nederlandse afdeling van Artsen zonder Grenzen in Soedan, de Brit Paul Foreman, gearresteerd en aangeklaagd wegens het verspreiden van onjuiste informatie over verkrachtingszaken in Darfoer.

Belga

Foreman werd na een verhoor in vrijheid gesteld, maar mag het land niet verlaten.

Openbaar aanklager Mohamed Fareed zei dat een proces tegen Foreman is aangespannen en dat hij in Sudan moet blijven zolang de verhoren niet zijn afgerond. De Sudanese autoriteiten zijn woedend over een rapport van AzG van afgelopen maart, waarin melding wordt gemaakt van medisch bewijs dat in 4,5 maand in de regio Darfur ruim vijfhonderd vrouwen zijn verkracht. De daders zouden voor ruim 80 procent bestaan uit regeringsmilitairen of leden van met de regering verbonden milities.

De regering ontkent dat. Fareed zei dat tijdens het verhoor bleek dat Foreman niet in staat was de beschuldigingen hard te maken of bewijsstukken te leveren. Ook klaagde Fareed dat de klachten waren vermeld op de website van AzG en door medewerkers van de Verenigde Naties waren geciteerd.

Geoffrey Prescott, een woordvoerder van de Nederlandse afdeling van AzG, zei in Amsterdam dat Foreman verscheidene uren was ondervraagd en beschuldigd van misdaden tegen de staat. Hij moest zich dinsdag opnieuw bij de politie melden. "Het fascineert ons dat zij ons aanklagen - een organisatie die miljoenen investeert in het redden van levens - in plaats van de mensen die verantwoordelijk zijn voor de verkrachtingen", zei Prescott.

Volgens Prescott heeft het werk van de ongeveer tachtig medewerkers van AzG in Sudan niet te lijden onder het incident. De burgeroorlog in Darfur heeft de afgelopen twee jaar zeker 180.000 mensen het leven gekost. De meeste mensen kwamen om door hongersnood die het gevolg was van vijandelijkheden.

Nu in het nieuws