Leider grootste partij Iraakse soennieten gearresteerd

De leider van de belangrijkste soennitische partij in Irak is maandagmorgen door Amerikaanse troepen opgepakt bij een huiszoeking in het westen van Bagdad. Mohsen Abdul Hamid, frontman van de Iraakse Islamitische Partij, werd bij vergissing opgepakt en is inmiddels weer op vrije voeten, liet het Amerikaanse leger later maandag weten.

AP Ned

Afgezien van Hamid werden ook zijn drie zoons en vier lijfwachten aangehouden, zei de secretaris-generaal van de partij, Ayad al-Samarei. Hamids arrestatie leidde tot woedende reacties. Al-Samarei sprak van een "provocerende en dwaze daad" die deel uitmaakt van een campagne tegen de partij. "Terwijl de Amerikanen zeggen dat ze graag willen dat de soennieten echt meedoen, arresteren ze het hoofd van de enige soennitische partij die een vreedzame oplossing nastreeft en aan het politieke proces heeft deelgenomen", zei hij.

De partij gaf een verklaring uit waarin zij de onmiddellijke vrijlating eiste van Hamid, die volgens haar een "grote sector" van het Iraakse volk vertegenwoordigt. "Dit onverantwoordelijke gedrag zal de situatie alleen maar compliceren", zei de partij.

President Jalal Talabani sprak in een verklaring zijn veroordeling uit over Hamids arrestatie en riep op tot diens onmiddellijke invrijheidstelling. De presidentiële raad was tevoren niet over de arrestatie ingelicht en Talabani liet duidelijk zijn ergenis blijken. "Deze manier van handelen jegens een vooraanstaande politieke figuur is onaanvaardbaar", aldus de verklaring van Talabani.

De Iraakse opstandelingen, die hun aanslagen op de Iraakse regering en ordetroepen de afgelopen weken sterk hebben opgevoerd, worden vooral gezocht in soennistische kring. De aanslagen, waarbij honderden doden zijn gevallen, hebben geleid tot spanningen tussen de sjiitische en soennitische gemeenschap en beschuldigingen over en weer van hun religieuze leiders. Hamid staat bekend als een gematigd leider. Hij maakte deel uit van de Iraakse bestuursraad die de Amerikanen hadden opgezet en die na de verkiezingen werd ontbonden.

Nu in het nieuws