Israëlische bedrijfsspionage mogelijk ook in Europa

Een computervirus dat werd gebruikt voor spionage bij Israëlische topbedrijven is ook gebruikt om te spioneren bij "leidende internationale" firma's, zo meldt de Jerusalem Post maandag.

Belga

Onder aanhaling van "hoge politiefunctionarissen die betrokken zijn bij het onderzoek" schrijft de krant dat de politie bewijzen heeft dat het Israëlische spionageschandaal gelinkt is aan gelijkaardige gevallen in Europa. Het is niet duidelijk om welke bedrijven het precies gaat. De politie moet de gedupeerden nog op de hoogte brengen van de spionage.

De zaak over de Israëlische bedrijfsspionage -de grootste vorm van spionage in de Israëlische geschiedenis- werd zondag bekend, toen bleek dat de politie verscheidene privé-detectives had aangehouden die ervan worden verdacht computervirussen te hebben ingeplant in bedrijfscomputers om zo bepaalde informatie te bekomen. De Israëlische politie hield ook verscheidene toplui aan van Israëlische bedrijven onder verdenking van medeplichtigheid in de zaak.

Het onderzoek naar de bedrijfsspionage werd opgestart in november toen de Israëlische schrijver Amnon Jacont klacht indiende omdat fragmenten uit zijn jongste boek op het internet waren terechtgekomen, zonder dat het boek al was verschenen. De politie onderzocht zijn computer en ontdekte een virus onder de vorm van een Trojaans paard, waardoor de spion volledige toegang kreeg tot de pc van de schrijver.

Verder onderzoek wees in de richting van de voormalige schoonzoon van de echtgenote van de schrijver, Michael Haephrati, een computerspecialist uit Londen. Hij werd vorige week opgepakt en wacht nu zijn uitlevering af.

De onderzoekers ontdekten ook dat Haephrati het virus zelf had geschreven en verkocht aan het grootste detectivebedrijf in Israël dat het virus gebruikte om informatie te ontvreemden bij leidende bedrijven. Die informatie werd later doorverkocht aan concurrerende firma's.

De politie denkt dat het virus werd verpakt in een promotie-cd of in e-mails die de bedrijven toegestuurd kregen. Omdat het om een uniek virus ging, was niet mogelijk om het virus van Haephrati met een anti-virusprogramma op te sporen.

Nu in het nieuws