"De Frans-Duitse koers kan verloren gaan"

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Michel Barnier heeft maandag gezegd dat "de Frans-Duitse koers mogelijk verloren kan gaan" en dat het Europese project "politiek defect zal zijn" na de massale verwerping van de Europese grondwet door Frankrijk.

Belga

"Het is de eerste maal in 50 jaar dat de Fransen en Duitsers een uiteenlopende mening hebben over een fundamenteel probleem", zei Barnier maandagmorgen op de publieke tv-zender France 2. Barnier kon tevens zijn verbazing ten opzichte van de Franse keuze niet verbergen. "In alle respect voor diegenen die "nee" hebben gestemd, maar ik begrijp niet hoe we onszelf de werktuigen en rechten die in de grondwet vervat zitten, kunnen ontzeggen", aldus Barnier.

De Duitse kanselier Gerhard Schröder en de Franse president Jacques Chirac zullen mekaar ontmoeten op 10 juni in Sète, in het zuiden van Frankrijk. Dat meldde de woordvoerder van de Duitse regering Bela Anda maandag. Deze ontmoeting kadert in de informele gesprekken van Blaesheim en gaat de Europese top in Brussel op 16 en 17 juni over de financiële perspectieven voor de periode 2007-2013 vooraf.

Nu in het nieuws