Zelfmoordaanslag op Iraakse politiecommando's in Hillah

Een dubbele zelfmoordaanslag op Iraakse politiecommando's in Hillah, 95 kilometer ten zuiden van Bagdad, heeft maandag zeker 21 en mogelijk dertig levens geëist.

Belga

Zo'n honderd politieagenten raakten gewond bij de aanslag, die om 09.15 uur werd gepleegd en waarvoor de verantwoordelijkheid werd opgeëist door Al-Qaida in Irak, de terreurorganisatie van de Jordaanse extremist Abu Musab al-Zarqawi. Dat hebben de politie en ziekenhuismedewerkers gezegd.

Er waren twee daders. Zij hadden explosieven om hun middel die zij temidden van een grote groep agenten tot ontploffing brachten. Overal op straat lagen plassen bloed, stukken lichaam, schoenen en flarden kleding.

Ongeveer vijfhonderd agenten hadden zich verzameld bij het kantoor van de burgemeester om te protesteren tegen een besluit om hun commando-eenheid te ontbinden. Politiekapitein Muthana Khalid Ali beweerde dat de eenheid was opgericht nadat een aantal agenten de burgemeester vervalste documenten hadden voorgelegd waarin daar goedkeuring voor werd gegeven. De nieuwe regering had de vervalsing ontdekt, zei Ali, en besloten de eenheid te ontbinden. Bij het ministerie van binnenlandse zaken was niemand voor commentaar bereikbaar.

Nu in het nieuws