Landuyt geen voorstander van verplichte fluovestjes in wagen

"Ik heb er goede hoop op dat iedereen binnen dit en een jaar fluovestjes in zijn wagen zal hebben liggen, zonder dat we dat moeten verplichten." Dat zei minister van Mobiliteit, Renaat Landuyt, maandag. Hij reageert daarmee op het nieuws dat het gebruik van fluovestjes in de wagen binnenkort ook in België verplicht zou worden.

Belga

In navolging van Finland, Italië en Spanje beslisten Oostenrijk en Portugal recent om het dragen van zulke vestjes na een ongeval of pech op alle wegen buiten de bebouwde kom te verplichten. Ook in ons land circuleren wetsvoorstellen hieromtrent, maar "de minister van Mobiliteit is er niet voor te vinden", aldus Werner De Dobbeleer van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid.

"Ik ben inderdaad geen voorstander van een vlugge verplichting van deze vestjes. Die zal immers leiden tot een prijsstijging", zo meent minister Landuyt. "De markt is momenteel zeer creatief en de prijs van de vestjes zal stijgen eens ze verplicht worden", zo luidde het.

Maar er komen binnenkort wel nieuwe, duidelijke spelregels voor het gebruik van de pechstrook, benadrukte de minister nog. "Daarbij zal ook het gebruik van de vestjes gepromoot worden". Daarnaast zal er ook een campagne komen om de mensen ertoe aan te zetten tijdens hun vakantie in bovenvernoemde landen die vestjes bij te hebben.

Nu in het nieuws