Zeemanshuis viert 50ste verjaardag en rouwt om sloop

”Een feest met een zwart randje.” Zo omschreef buurtbewoner Kris Fierens het 50-jarig bestaan van het Internationaal Zeemanshuis aan de Falconrui.

ghouben

Alles was zaterdag aanwezig om er een gezellig buurtfeest van te maken. Maar voor sommigen hing de nakende sloop van het gebouw als een zwarte sluier boven het jubileum.

Ondanks de nog steeds niet geluwde discussie over de toekomst van het Internationaal Zeemanshuis, was er zaterdag en zondag veel volk in het Schipperskwartier om het 50- jarig bestaan van het gebouw te vieren. Dat gebeurde met een buurtfeest en de gebruikelijke randanimatie. Op het avondfeest was zaterdagavond vooral veel volk uit het Schipperskwartier aanwezig. Ook zeelui en andere vaste klanten van het zeemanshotel waren op het appel.

Kris Fierens, die lid is van het comite ‘Red het Zeemanshuis’, feestte afgelopen weekend vrolijk mee, maar had ook kritiek op het stadsbestuur. ”Geen enkele schepen heeft tot op heden een duidelijk antwoord gegeven op de vraag waarom het Zeemanshuis weg moet. Het gebouw zou de stadsvernieuwing in de weg staan en weinig of geen architecturale waarde hebben, maar dat klopt toch niet”, zegt Kris Fierens.

De buurtbewoner vraagt zich ook af wat er met de vele gebruikers van het Internationaal Zeemanshuis gaat gebeuren. ”Er wordt een maritiem hotel beloofd, maar het is nog maar de vraag of zo’n hotel hetzelfde biedt als het Zeemanshuis. En wat met het sociale weefsel? Het Zeemanshuis vervult een belangrijke sociale rol in de buurt”, zegt Kris Fierens.

Nu in het nieuws