China neemt rem op textieluitvoer weer weg

China ziet af van een beloofde verhoging van zijn belasting op de textielexport, een maatregel waarmee het een handelsconflict met de VS en de Europese Unie wilde bezweren.

AP Ned

Sinds een mondiaal quoteringssysteem op 1 januari afliep worden de Amerikaanse en Europese markt overspoeld met goedkope textiel uit China. Zowel de VS als de EU kondigden stappen aan om de import van Chinese textiel weer aan banden te leggen. In de hoop dat te voorkomen maakte China tien dagen geleden bekend dat het zijn exportheffing op 74 soorten textiel per 1 juni zou vervijfvoudigen.

Het besluit om de toegezegde tariefverhoging in te trekken hangt volgens de bekendmaking samen met beperkende maatregelen die de VS al hebben getroffen en een formeel verzoek van de EU, vrijdag, om het conflict aan de Wereldhandelsorganisatie voor te leggen, wat automatisch tot een voorlopige beperking van de Chinese export zou leiden. China had al gewaarschuwd dat de exportartikelen waar Washington beperkingen aan heeft gesteld, van de beloofde tariefverhoging zouden worden uitgezonderd.

Nu in het nieuws