Honderden paramilitairen vernielen sloppenwijk in Zimbabwe

Print
Honderden Zimbawaanse paramilitairen hebben met hamers en bijlen duizenden woningen vernield in een sloppenwijk nabij Harare, hoofdstad van Zimbabwe.
De actie past in een nationale operatie met drieduizend paramilitairen, om "de orde te herstellen", aldus de regering van president Mugabe.

In de sloppenwijk White Cliff, op een twintig kilometer van Harare, zouden een negenduizend huisjes vernield zijn. De sloppenwijk bevindt zich nabij een meer dat de hoofdstad van water voorziet, maar heeft zelf geen wegen of riolering. De overheid spreekt daarom over een milieurisico.
Volgens de politie was het doel van de actie vooral de bestrijding van de criminaliteit. President Mugabe stelt dat de overheid dringend iets moest doen aan de verslechterende levensomstandigheden in diverse sloppenwijken rond steden in Zimbabwe. Hij bevestigt dat een 17.000 mensen zijn aangehouden "om de orde te herstellen".
Mensenrechtenorganisaties spreken over een brutale en illegale ingreep, en hebben klacht neergelegd. Her en der is oproer ontstaan.

.

Nu in het nieuws