Oplossing voor Bulgaarse verpleegsters in Libië mogelijk

De Libische minister van Buitenlandse Zaken Abdelrahman Shalgam zegt dat de doodstraf uitgesproken tegen vijf Bulgaarse verpleegsters kan vervallen, als alle partijen een akkoord bereiken.

De Bulgaarse president Georgi Parvanov heeft een uur gepraat met de Libische leider Muammar Khaddafi. Eerder deze week was ook de eurocommissaris voor externe betrekkingen Benita Ferrero-Waldner in het land.

Het Libische Hooggerechtshof moet zich dinsdag uitspreken over de vijf. De vijf verpleegsters en een Palestijnse dokter zitten sinds 1999 in de cel omdat ze ervan beticht worden opzettelijk een aidsbesmetting te hebben verspreid in een kinderziekenhuis. Europa en Bulgarije houden vol dat de besmetting er enkel kwam door onwetendheid en gebrekkige uitrusting in het ziekenhuis.

De zes zijn ter dood veroordeeld. Maar na de verbetering van de betrekkingen tussen Libië en het Westen is de zaak heropend. Kolonel Khaddafi stelt nu dat de justitie moet beslissen.

Volgens de BBC-website is er wel vordering geboekt tijdens het bezoek van de Bulgaarse president aan het Noordafrikaanse land. De Libische minister van Buitenlandse Zaken dringt aan op een akkoord tussen de Bulgaren en de families van de getroffen kinderen.

Nu in het nieuws