Kofi Annan bezoekt Darfoer

Print
VN-secretaris-generaal Kofi Annan bezoekt zaterdag de Darfoer-provincie in westelijke Soedan. Reeds twee jaar heerst daar een humanitaire crisis als gevolg van een burgeroorlog in het gebied.
Annan begint de dag in het vluchtelingenkamp Kalma in het zuiden, waar honderdduizenden mensen ondergebracht zijn. Daarna volgt nog een bezoek aan de stad Labado, alvorens terug te keren naar de hoofdstad Khartoem.

Sinds 2003 zijn al 180.000 tot 300.000 mensen omgekomen in de strijd tussen lokale rebellen en de Janjaweed-milities die door de regering gesteund worden. Twee miljoen mensen zijn op de vlucht. De laatste weken worden ook meer en meer hulpconvooien slachtoffer van overvallen.
Op een VN-donorconferentie vrijdag werd 300 miljoen dollar ingezameld. De Afrikaanse Unie heeft nu al 2.300 militairen geplaatst in een vredesmacht, over enkele maanden moeten dat er 7.700 zijn. Annan heeft vrijdag de Soedanese regering opgeroepen het geweld te beëindigen. Zondag bezoekt hij het zuiden van Soedan, waar een vredesakkoord een einde heeft gemaakt aan 21 jaar van geweld.

.

Nu in het nieuws