Groen! vindt afschaffen vervangingspool absurde maatregel

Vlaams parlementslid Jef Tavernier (Groen!) heeft kritiek op de beslissing van de Vlaamse regering om de vervangingspool af te schaffen. Het gaat volgens hem om een "absurde" maatregel die wordt doorgevoerd om te besparen. "Men gooit het kind met het badwater weg", aldus Tavernier.

Belga

Eerder had minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (sp.a) laten verstaan de vervangingspool te willen beperken tot knelpuntregio's en -vakken. Naderhand bleken de knelpuntvakken nogal beperkt te zijn en de knelpuntregio's niet echt uitgebreid. De Vlaamse regering ging vrijdag in op het voorstel om de pool meteen helemaal af te schaffen.

Volgens Tavernier, die zelf in het onderwijs actief is geweest, gaat het om een besparingsingreep. "De maatregel heeft niets te maken met de wens om kwalitatieve vervanging te kunnen voorzien of om gemotiveerde en bekwame pas afgestudeerden in het onderwijs te houden", luidt het.

De groene volksvertegenwoordiger vreest een "terugkeer naar vroegere toestanden", waarbij gemotiveerde mensen die niet onmiddellijk werk vinden buiten de onderwijssector gaan solliciteren, of waarbij scholen vanaf nieuwjaar geconfronteerd worden met een tekort aan vervangende leerkrachten, niet enkel voor knelpuntvakken en in meerdere streken, besluit Tavernier.

Nu in het nieuws